Saturday, 14 May 2011

Ayuh Mengawal...

Assalamu`alaykum wbt...

Hari ini hari Sabtu. Semalam hari Jumaat. Esok InsyaAllah hari Ahad..Alhamdulillah masih lagi bernyawa ye sahabat2...Hari ni ana berhajat untuk berkongsi sedikit sebanyak tentang potongan hadith yang ana rasekan  sesuai untuk dikongsi  bersama  kalian semua.

Bismillah..
Ayuh kite bersama2 merenung dan menghayati hadith2 ini…

Daripada Abu Hurairah r.a,bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: “Yang dikatakan orang kuat bukanlah orang yang menang bergulat(begocoh @ bergusti) tetapi yang dikatakan orang kuat adalah orang yang dapat mengendalikan dirinya pada waktu marah”.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Hurairah r.a ,bahawasanya ada seseorang berkata kepada Nabi SAW,: “Nasihatilah saya”.Baginda bersabda : “Janganlah kamu marah”.Orang itu berkali-kali meminta nasihat daripada Nabi SAW tetapi Nabi SAW tetap menjawabnya: “Janganlah kamu marah”.
(Riwayat Bukhari)

Dengan dua potong hadith ini sahaja kita dapat simpulkan bahawa aspek menahan marah sangat dititikberatkan oleh Pencipta Yang Maha Esa dan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW ..

Allahu Rabbi...

Ehm..Kalau diikutkan pengalaman ana mengenai isu menahan marah ni,fuhh..memang susah nk diungkapkan sebab ana bukanla seorang hamba Allah yang kuat dalam usaha mengawal diri tatkala kemarahan melanda diri..Memang susah nk kawal perasaan marah.Lebih2 lagi bila masalah yang datang tu bertimpa2..

Rasanya dah tiba masa ana buat perunduran diri buat sementara waktu..Marilah sama2 kita berdoa agar ape yang kita hayati sebentar tadi mendapat tempat untuk diterapkan di dalam taman rohani kita.
Amiin…

Friday, 13 May 2011

Hatiku...Hatimu...

Bismillah…
Pohon getah susunya putih,
Sekali dijual dua kali melakar senyuman,
Sebelum mata menjadi letih,
Lebih baik merangka perisian..

Alhamdulillah..bersyukur ke hadrat Allah S.W.T kerane dengan limpah kurnia dan `inayah-Nya,kite sebagai hambe yang hine dine ni masih lagi diberi peluang dan nikmat menjamah keypad@keyboard computer yang berabjad(jike ianya berfaedah),nikmat melihat screen monitor,nikmat menghirup sehirup-hirupnye udare pinjaman Allah SWT,nikmat menganga mulut mempersembahkan gigi,nikmat mendengar gelombang2 bunyi,dan segale nikmat-Nya yang sangat2 mustahil untuk kite bayar dengan ape yang kite pinjam daripada Al-Khaliq Yang Maha Satu..sedorlah..kite hanya buatan tanah yang sangat lemah.Oleh itu,ana berpesan kepada roh dan jasad ana sendiri serta ikhwan dan akhawat sekalian agar mengawal ego masing2 bile bermasyarakat.Ops!lupe..JANGAN SESEKALI LUPE UNTUK MENGAWAL EGO KITE SEMUE BILE BERURUSAN DENGAN TUHAN PENCIPTA ALAM……

Allah..
Beku jugok posen due otok ni mikir nok reke kate2  perisian..mm,,dakpe2,,ana cube,,
 Kawan2,jom renung2  susunan kalimoh indoh ni…

“Daripada Abu Hurairah r.a berkata,Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya Allah Ta’ala tidak melihat bentuk tubuhmu dan tidak pula melihat ketampananmu tetapi Allah melihat HATIMU…”
~Riwayat Muslim~

Ana,Mohd Syukri Azizi Bin Abd Gahani sangat2 yakin bahawa 100% pembace blog ana ni tahu bahase melayu dan masing2 sangat berkemampuan untuk bace potongan hadith di atas.Hadith ni ana petik daripade kitab RiyadhusSalihin Jilid 1 karangan Imam Abu Zakariya,Yahya bin Syaraf An Nawawy a.k.a Imam Nawawi Rahimahullah…..

Ehhem …ana segan nok hurai..so,,same2 la kite menghayati petikan hadith ni seterusnye mengaitkannye dengan keadaan hidup kite sekarang.Sekian…………………..
Ilalliqa’,,,Wassalamullahi`alaykum..!

Thursday, 12 May 2011

Bismillahirrahmaanirrahiim...


Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh..

Bongkah di jalan dipindah ke tepian,
Penyu di jaring diselamatkan jua,
Salam’alayk pembuka tirai perkongsian,
Pengharapan memanfaatkan buat semua..


Bismillahirrahmaanirrahiim….

Bila didengarkan kalimah “blog”,hati berkata, “sesuatu yang menarik!”..ape lagi…hujung2 jari semuanya terketar2 kerana apa yang bakal ditekan-tekan nanti adalah keypad laptop untuk mengisi ‘blank’ yang sentiasa wujud dalam 'new post'..walhal,(Biiznillah)..ape yang ditulis nanti bakal dibaca dan diamati para penggemar karya2 penulisan IT(tergolongkah ia..?).ehhem..

AllahuRabbi..........Dengan sejambak bunga segan silu dan sekuntum kata pinta,ana titipkan pengharapan agar para pembaca karya ana(layakkah dipanggil karya?) menegur andai ada kekhilafan atau kebatilan dalam bakal2 penulisan ana ini tidak kira sebesar ikan keli di paya mahupun sekecil  biji Habbatus Sauda’ di taman herba..

Kerjasama antum sekalian ana hadiahkan segugus senyuman Terima Kasih…